Messukylän rippikoulu 53/2025
Riparin ohjaajat
Itsenäinen kirkkokäynti jouluna
Turvallinen leiri, turvakortti
Kummien yhteystiedot
Tiedoksi ehtoollisen viettämisestä rippikouluaikana
Rippikoulun pelisäännöt
Riparin ulkoläksyt
Korvaavat tehtävät
Näiltä sivuilta löydät kaikki tärkeät tiedot rippikoulustasi, joten tutustu niihin yhdessä kotiväkesi kanssa ja talleta osoite muistiin itsellesi. Sivut päivittyvät rippikoulun edetessä.
Rippikoulun leirijaksot pidetään AitO toimintakeskuksessa 10.-11.5.2025 sekä 7.-14.7.2025 . Konfirmaatiosi on sunnuntaina 20.7.2025 Messukylän kirkossa, Messukylänkatu 54.
Leirijaksot toteutetaan yhteistyössä Ruoveden seurakunnan kanssa, joten siellä leiriryhmäämme liittyy mukaan myös Ruoveden nuoria.
Ensimmäinen tapaaminen Messukylän kirkossa (Messukylänkatu 54) tiistaina 7.1. klo 18.00-19.15 on yhteinen rippikoululaisille ja kotiväelle. Rippikoululaisille tämä tapaaminen kuuluu ennakkojakson kokoontumisiin. Kotiväelle tämä on hyvä tilaisuus päästä kuulemaan ja kyselemään rippikouluumme liittyvistä asioista. Tervetuloa teillekin!
Tutustu yhdessä huoltajasi kanssa rippikoulun pelisääntöihin ja täytä tästä linkistä aukeava turvakorttilomake (viim. 13.1.). Vain riparin ohjaajat näkevät tiedot. Allergiat ja erityisruokavaliot toimitetaan leirin ruokapalveluista vastaavalle.
Rippikoulu on tärkeä vaihe myös kummillesi. Niinpä haluaisimme lähettää hänelle/heille seurakunnalta sähköpostia. Käy kirjoittamassa lomakkeeseen kummi(e)si yhteystiedot (viim. 13.1.).
Rippikoulua koskeva tiedotus tapahtuu nettisivujen lisäksi nuorille pääosin tekstiviestein/WhatsApp-viestein ja kotiväelle sähköpostilla. Talleta myös omaan puhelimeesi rippikoulun ohjaajien Jannen ja Ninan ja Saijan puhelinnumerot, jotta yhteydenpito on helppoa.
Jos sinulla tai kotiväelläsi tulee mitä tahansa kysyttävää rippikoulusta, niin ota rohkeasti yhteyttä ohjaajiin! Yhteystiedot löytyvä alempaa tältä sivulta.
Riparin aikataulu
- 18.12.–6.1. Itsenäinen joulukirkkokäynti. Tähän löytyy ohjeet alempaa tältä sivulta: käynti ja täytettävä lomake, joka on ohjeiden yhteydessä.
- TI 7.1. kello 18.00–19.15 ryhmän ensimmäinen oma tapaaminen, vanhemmat mukana. Messukylän kirkko (Messukylänkatu 54)
- Su 12.1. kello 13.15 Aitolahden uusi kirkko (Jenseninkatu 4) riparilaisten jumalanpalvelus
- Ke 22.1. klo 17.30–19.45 Linnainmaan seurakuntakeskus (Korpikodinkatu 2) nuortenilta + messu
- Su 2.2. klo 9.45–14.00 Palvelutehtävätapaaminen Aitolahden uudella kirkolla (Jenseninkatu 4). Osallistumme messuun ja Yhteisvastuu-aiheisen talvitapahtuman tekemiseen. Pieni lounas tarjolla tekijöille.
- 12.–21.4. Itsenäinen pääsiäistehtävä. Tähän löytyy ohjeet alempaa tältä sivulta: käynti ja täytettävä lomake, joka on ohjeiden yhteydessä.
- Pe 25.4. klo 18.00–20.00 Linnainmaan seurakuntakeskus (Korpikodinkatu 2) yökahvila (ensin oma tapaaminen, sitten osallistuminen nuorten yökahvilaan)
- UUSI TAPAHTUMA: Ti 29.4. klo 18.00-19.00 Messukylän kirkko (Messukylänkatu 54) Kirkkoon tutustuminen
- La- su 10.5.–11.5. Ennakkoleiri AitO, Kellonaika tarkentuu myöhemmin.
- Ke 4.6. klo 15.00–16.00 Linnainmaan seurakuntakeskus (Korpikodinkatu 2) ja mahdollisuus jäädä tämän jälkeen nuorten iltaan.
- Ma 7.–14.7. Leiri AitO
- Konfirmaatioharjoitukset ja valokuvaus: aika tarkentuu myöhemmin
- Su 20.7. konfirmaatio Messukylän kirkko (kahdessa osassa klo 10 ja 12)
- Mikäli sinulla on ylitsepääsemätön este, etkä pääse osallistumaan johonkin tapaamisista, ilmoita siitä etukäteen meille. Rippikoulun tapaamiset korvataan ja korvaustehtävät löydät tämän sivun alalaidasta.
Riparin ohjaajat



Turvallinen leiri, turvakortti
Jotta voimme taata jokaiselle nuorelle mahdollisimman hyvän ja turvallisen rippileirin, tarvitsemme teiltä tietoja nuoresta. Käykää yhdessä (rippikoululainen ja huoltaja) täyttämässä täältä turvakortti 31.12. mennessä!
Vain riparin ohjaajat näkevät tiedot. Allergiat ja erityisruokavaliot toimitetaan ruokapalveluista vastaavalle.
Käykää myös lukemassa rippikoulun pelisäännöt näiltä sivuilta.
Tiedoksi ehtoollisen viettämisestä rippikouluaikana
Siinä missä koulua, myös rippikoulun toteuttamista ohjaa valtakunnallinen opetussuunnitelma (2017). Toisin kuin rippikoululaisten vanhempien aikana, nykyinen rippikoulusuunnitelma ohjaa ehtoollisen viettoon jo ennen konfirmaatiota. Tiedoksi siis jo näin rippikoulun alkaessa, että nuorille tarjotaan mahdollisuutta käydä ehtoollisella ensimmäisen kerran tammikuussa, ja myöhemmin myös kesän rippileirin aikana. Päätös ehtoolliselle osallistumisesta on rippikoulun aikana luonnollisesti vapaaehtoinen.
Rippikoulusuunnitelmassa sanotaan näin:
"Rippikoulun juuret ovat itsenäiselle ehtoolliselle valmistamisessa. Lapset voivat vanhempiensa tai muiden kristilliseen kasvatukseen osallistuvien kanssa osallistua ehtoolliseen. Näin myös rippikoululaiset saavat rippikoulun aikana osallistua ehtoolliselle yhteisessä jumalanpalveluksessa rippikoulunsa ohjaajan kanssa. On suositeltavaa, että rippikouluryhmä osallistuu ehtoolliselle useamman kerran rippikoulun aikana. --- Ehtoollinen perustuu vapaaehtoisuuteen ja ehtoollispöytään voi tulla myös ottamaan vastaan siunauksen"
Rippikoulun pelisäännöt
Nuorenne käy tänä vuonna rippikoulun Tampereen Messukylän seurakunnassa. Ripari on nuoren, perheen ja seurakunnan yhteinen asia. Rippikoulun ja -leirin onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Rippikoulun työntekijät vastaavat opetuksesta, turvallisuudesta ja leirikeskuksen rauhasta sekä pyrkivät siihen, että kaikilla rippikoululaisilla on hyvä ja turvallista olla. Mahdollistaaksemme tämän, olemme asettaneet joitakin yhteisiä pelisääntöjä rippikouluun.TURVALLISUUS Jokaisen työntekijän ja leiriläisen vastuulla on huolehtia siitä, että rippikoulussa on hyvä ilmapiiri. Ketään ei saa syrjiä tai kiusata, kaikenlainen henkinen ja fyysinen väkivalta on ehdottomasti kielletty. Turvallinen tila tarkoittaa sitä, että jokainen saa olla vapaasti oma itsensä ilman, että kenelläkään muulla on oikeutta määritellä häntä tai tarpeettomasti kiinnittää huomiota esimerkiksi johonkin persoonan piirteeseen tai ulkoiseen ominaisuuteen. Tulemme puuttumaan edellä mainittuun käytökseen johdonmukaisesti.
POISSAOLOT Kaikki poissaolot korvataan, jotta ripari on tasapuolinen kaikille. Korvaustehtävät löydät tältä sivustolta.
TYÖRAUHA Rippikouluun kuuluu 80 tuntia opetusta. Jokainen huolehtii omalta osaltaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus oppia omalla tavallaan rauhassa.
YÖRAUHA Jokaiselle rippikoululaiselle osoitetaan leirillä oma majoitushuone, johon hän saa toivoa huonetovereita. Majoitushuoneissa saavat oleskella vain huoneessa majoittuvat. Jokainen rippikoululainen huolehtii siitä, että antaa huonetovereilleen ja muulle leirille yörauhan.
KOTIVÄKI Jokaisella rippikoululaisella tulisi olla leirin/päivärippikoulun aikana tavoitettavissa oleva aikuinen, joka voi tarvittaessa tulla hakemaan nuoren esim. terveyskeskukseen tai nukkumaan yöksi kotiin. Nuori voidaan kotiuttaa leiriltä tilapäisesti myös sääntöjen rikkomisen vuoksi.
TUPAKKA/ NUUSKA/ ALKOHOLI/ HUUMEET/VAPE Rippikoulu on päihteetön. Suomen laki kieltää päihteiden hallussapidon alle 18-vuotiailta. Jos nuorelta löytyy rippikoulun aikana päihteitä, asia selvitetään yhdessä nuoren ja kotiväen kanssa. Työntekijöillä on velvollisuus ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin ja poliisiin tilanteen vaatiessa.
ENERGIAJUOMAT Leirikeskukset ovat energiajuomattomia paikkoja. Saamme energiaa riittävästä yöunesta, ravitsevasta ruoasta ja tarvittaessa kahvista.
RIPPIKOULUMAKSU Rippikoulumaksu maksetaan sähköpostiin saapuvalla maksulinkillä ennen leiriä. Rippikoulumaksuun sisältyy majoitus, ohjelma, ruoka ja kuljetus.
VAKUUTUS Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymällä on vapaaehtoinen leiriläisiä koskeva ryhmätapaturmavakuutus OP Vakuutuksessa. Vakuutus korvaa tapaturmien aiheuttamat vahingot. Matkoja ei korvata tapaturmapaikalta hoitopaikkaan. Vakuutus ei kata matkatavaroita eikä sairastumista. Omien arvokkaiden tavaroiden tuominen on omalla vastuullasi. Tarvittaessa esimerkiksi soittimet saa lukkojen taakse.
LÄÄKKEET JA SAIRAUDET Rippikoululaiset ottavat itse leirille/päivärippikouluun mukaansa kaikki mahdollisesti tarvitsemansa lääkkeet. Työntekijöillä ei ole lupaa antaa nuorelle mitään lääkkeitä, ei edes särkylääkettä. Kirjoita tiedot erityisruokavaliosta, sairaudesta, lääkityksestä ym. erityistarpeista turvakorttiin mahdollisimman tarkasti. Mitä tarkemmin tiedämme, sen paremmin pystymme huomioimaan nuoren erityistarpeet rippikoulussa. Rippikoulujen työntekijät ovat ensiapukoulutettuja ja huolehtivat pienistä ensiapua vaativista tapaturmista.
ERITYISRUOKAVALIOT Lähetämme erityisruokavalioista tiedot ruokapalveluista vastaavalle työntekijälle. Ammattitaitoinen henkilökunta vastaa siitä, että jokainen saa ruokavalionsa mukaista ruokaa. Leirillä syömme viisi kertaa päivässä.
VAPAAEHTOISUUS Ripari on vapaaehtoinen. Tullessasi leirille sitoudut osallistumaan yhteiseen ohjelmaan ja toimimaan näiden ohjeiden mukaisesti.
Riparin ulkoläksyt
- Ulkoläksyt aukeavat tästä linkistä!
- Ulkoläksyjä voit opetella myös kännykkäsovelluksella
Korvaavat tehtävät
Joulun ajan jumalanpalvelus (itsenäinen käynti)Jos jäi käymättä kirkossa ja täyttämättä lomake, voit katsoa Youtube-videon jouluaaton hartaudesta ja täyttää sitten lomakkeen itsenäisestä kirkkokäynnistä. Lomakkeella oleviin kysymyksiin vastataan videon perusteella.
Video on kuvattu Messukylän kirkossa. Tässä linkki: Nuorten joulukirkko
Riparilaisten jumalanpalvelus 12.1.2025
Katsoa video Youtubesta Linkki korvaustehtävä-videoon ja vastaa kysymyksiin.
Lähetä vastaukset Nina-ohjaajalle sähköpostiin tai WhatsAppilla ja kirjoita mukaan oma nimesi.
Kysymykset:
1) Mihin arkiseen asiaan jumalanpalvelusta ja sen neljää eri osaa verrataan?
2) Miksi jumalanpalveluksessa noustaan seisomaan monissa kohdissa?
3) Keiden nimet esirukouksessa yleensä luetaan?
4) Miksi kristityt viettävät ehtoollista?
5) Mitä lauluja jumalanpalveluksessa laulettiin?
6) Mitkä lauluista olivat sinulle tuttuja?
7) Aseta oikeaan järjestykseen seuraavat (eli missä järjestyksessä ne jumalanpalveluksessa tulivat):
a) Isä meidän -rukous ("Isä meidän, joka olet taivaissa, pyhitetty olkoon sinun nimesi...")
b) Pienoisevankeliumi ("Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa...")
c) Uskontunnustus ("Minä uskon Jumalaa, Isään Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan...")
d) Herran siunaus ("Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä, Herra kirkastakoon kasvonsa teille...")
Nuortenilta & messu 22.1.2025
Osallistu yhteen Linnainmaan keskiviikkomessuun kevään aikana ja tutustu Linnainmaan nuorten kahvilaan itsenäisesti vähintään tunnin verran.
Saat hoidettua molemmat asiat samalla kertaa, kun tulet seurikselle viimeistään kello 18 ja osallistut samassa tilassa pidettävään messuun kello 19-19:30, jolloin olet vapaa lähtemään messun jälkeen kotiin.
Vaihtoehtoisesti voit tulla messuun kello 19 alkaen ja jäädä tutustumaan kahvilaan sen jälkeen vähintään kello 20:30 saakka.
Etsi käsiisi työntekijä, kerro hänelle nimesi ja pyydä laittamaan vierailustasi viesti Janne Saariselle. Voit vaihtoehtoisesti ottaa selfien työntekijän kanssa, jolloin käynnistä jää todiste myös sinulle itsellesi.
Nuorten kahvila on auki keskiviikkoisin kello 16-21, ja illan aikana on aina messu kello 19.
Yhteisvastuu-talvitapahtuma 2.2.2025
Lue ensin tämä yleistietona diakoniatyöstä: Diakonisen toiminnan periaatteet - EVL Plus
Tämän jälkeen tehtävänäsi on tehdä itse tai osallistua jonkun palvelutehtävän tekemiseen, jossa noudatetaan kristillisen lähimmäisenrakkauden periaatetta.
Vaihtoehto 1:
Voit ehdottaa Jannelle itse jotakin tiettyä tapaa, jolla voisit suorittaa ko. tehtävän. Tilanteen ei tarvitse välttämättä olla seurakunnan toimintaan liittyvä, vaan riittää, että toimit jollakin tavalla yhteiseksi hyväksi, autat jotakin läheistäsi tai osallistut vastuunkantajana johonkin diakoniseen tapahtumaan. Näitä tehtäviä on aiemmin suoritettu mm. osallistumalla Linnainmaan senioripäivään vastuunkantajana, ottamalla keräysvuoroa Yhteisvastuu-lipaskerääjänä tai esimerkiksi partiolaisen voi olla luontaista pohtia, olisiko partiotoiminnassa jokin sellainen vastuutehtävä, että se kävisi diakoniatehtävästä. Sovi tehtävästä ensin Jannen tai Ninan kanssa, jonka jälkeen sovitaan, milloin sen pääsisit tekemään. Mikäli lipaskerääjänä toimiminen kiinnostaa, voit sopia keräysajan Jannen tai Ninan kanssa.
Vaihtoehto 2:
Ota yhteyttä johonkin läheiseesi (esim. isovanhempi, naapuri yms.), jonka kanssa et muutoin ole ihan päivittäin yhteydessä. Voit itse päättää yhteydenoton tavan (esim. kyläily, puhelu, teams…). Kirjaa ylös muutamalla lauseella (vähintään puolikas A4), millaisia tunteita ja ajatuksia yhteydenotto sinussa ja läheisessäsi herätti. Ota myös selfie tilanteesta.