BANNERI_RK

Palaa otsikoihin

Tervetuloa riparille 47!

Hienoa, että sinä olet mukana! Rippikoulu käydään vain kerran elämässä, joten siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus pohtia elämän suurimpia kysymyksiä, oppia lisää itsestä ja kristinuskon perusasioista sekä tutustua uusiin ihmisiin. Riparilla kaikki tehdään porukalla. 

Näiltä sivuilta löydät kaikki tärkeät tiedot rippikoulustasi, joten tutustu niihin yhdessä kotiväkesi kanssa ja talleta osoite muistiin itsellesi. Sivut päivittyvät rippikoulun edetessä.

Rippikoulun leirijaksot pidetään AitO toimintakeskuksessa 2.–3.5.2025 sekä 9.–16.6.2025. Konfirmaatiosi on lauantaina 28.6.2024 Aitolahden kirkossa (Jenseninkatu 4).

Ensimmäinen tapaaminen Aitolahden kirkolla 12.12. klo 18 on yhteinen rippikoululaisille ja kotiväelle.

Tutustu  yhdessä huoltajasi kanssa rippikoulun pelisääntöihin ja  täytä tästä linkistä aukeava turvakorttilomake (viim. 6.1.). Vain riparin ohjaajat näkevät tiedot. Allergiat ja erityisruokavaliot toimitetaan ruokapalveluista vastaavalle.

Rippikoulu on tärkeä vaihe myös kummillesi. Niinpä haluaisimme lähettää hänelle/heille seurakunnalta sähköpostia. Käy kirjoittamassa  lomakkeeseen kummisi/kummiesi yhteystiedot (viim. 2.2.).

Rippikoulua koskeva tiedotus tapahtuu nettisivujen lisäksi nuorille pääosin tekstiviestein/WhatsApp-viestein ja kotiväelle sähköpostilla. Talleta myös omaan puhelimeesi rippikoulun opettajien puhelinnumerot, jotta yhteydenpito on helppoa. 

Jos sinulla tai kotiväelläsi tulee mitä tahansa kysyttävää rippikoulusta, niin ota rohkeasti yhteyttä ohjaajiin! Yhteystiedot löytyvä alempaa tältä sivulta. 


Palaa otsikoihin

Tapaamiset ja tehtävät

Rippikouluun kuuluu talven ja kevään aikana ryhmätapaamisia, jolloin tutustumme toisiimme ja seurakunnan toimintaan. Merkitse kaikki riparin tapaamiset kalenteriin. Oletus on, että olet paikalla tapaamisissa. Jos sinulla on pakottava este tapahtumaan osallistumiselle, ota yhteyttä riparin työntekijöihin ennen tapaamista. Kaikista poissaoloista sovitaan korvaustehtävä. Näin rippikoulu on kaikille tasapuolinen.
  • to 12.12.2024 klo 18–19.30 ensimmäinen tapaaminen rippikoululaisille ja kotiväelle Aitolahden kirkolla, Jenseninkatu 4.
  • 18.12.2024–6.1. 2025 joulun ajan itsenäinen jumalanpalveluskäynti. Tehtävänanto löytyy tästä linkistä.
  • su 12.1.2025 klo 16.30–17.45  rippikoululaisten jumalanpalvelus Aitolahden kirkossa.
  • pe 14.2.2025 klo 18–20.30  rippikouluryhmän tutustumista, opetusta ja nuorten yökahvila Linnainmaan seurakuntatalolla, Korpikodinkatu 2. Halutessasi voit ottaa rahaa mukaan kahvilatuotteiden ostamiseen.
  • ke 19.3.2025 klo 18–19.45 nuorten ilta ja messu, Linnainmaan seurakuntatalolla.

  • 12.–21.4. pääsiäisen ajan itsenäinen jumalanpalveluskäynti. Täytetään sama lomake kuin jouluna. Tehtävänanto ja tilaisuuksien aikataulut täydentyvät myöhemmin tähän.
  • Toiminnallinen diakoniatehtävä. Ohjeet löytyy täältä sivuilta.
  • to 24.4.2025 klo 18–19.30 oman ryhmän tapaaminen Aitolahden kirkolla
  • pe–la 2.–3.5.2025 riparin ennakkoleiri AitO Toimintakeskuksessa (Kirjoniementie 15). Lähtö yhteiskuljetuksella Linnainmaan seurakuntakeskukselta perjantaina klo 17.30 ja paluu lauantaina noin klo 15.30.
  • ke 4.6.2025 klo 17–18.30 
    oman ryhmän tapaaminen Linnainmaan seurakuntatalolla. 
  • ma-ma 9.–16.6.2025 ripariviikko AitO Toimintakeskuksessa. Leirin aikana pidetään vierailupäivä läheisille. Leirille on yhteiskuljetus Linnainmaan seurakuntakeskukselta.
  • to 26.6.2025 iltapäivällä klo 12–15 välissä konfirmaatioharjoitus Aitolahden kirkossa. 
  • la 28.6.2025 konfirmaatio Aitolahden kirkossa (Jenseninkatu 4). 
    •  A-ryhmä klo 10 
    • B-ryhmä klo 12 
    • Ryhmäjako selviää maaliskuussa

Palaa otsikoihin

Toiminnallinen diakoniatehtävä 

Toiminnallinen diakoniatehtävä on itsenäisesti tehtävä palvelutehtävä, jonka teet ohjeiden mukaan.

Tässä siihen ohjeet:

Suunnittele ja sovi itse palvelutehtävän sisältö, aika ja paikka.

Kesto 1h (tai pidempään).

Tätä tehtävää et voi suorittaa kotona/huoltajille, vaan on tarkoitus tehdä hiukan käytännön diakoniaa oman perheen ulkopuolella. Avun kohteena voi olla mummo, kummi, naapuri tai muu tuttu. Tunnetko yksin asuvan vanhuksen, joka ehkä tarvitsevan apua jossain tai juttukaveria? Tarvitseeko kummisi ehkä siivousapua?  Tekisitkö naapurisi avuksi jotain? Voisitko hoitaa lapsia? Lähtisitkö isovanhempasi avuksi kauppaan?

Muista kysyä lupa ja sopia aika, paikka ja tehtävä.

 

Tee tehtävä, jonka lupasit ja ota kuva itsestäsi työn äärellä sekä muutaman lauseen ”raportti”. Lähetä Tytti Longille nimelläsi varustettuna etukäteisleiriin, eli 2.5. mennessä joko WhatsAppiin tai sähköpostiin. Yhteystiedot löytyvät riparin omilta sivuilta.

Kerro raportissa mitä teit, missä ja milloin sekä millainen fiilis tehtävästä jäi. Tytiltä saat vastauksen/kuittauksen ja jos sitä ei kuulu lainkaan, raporttisi ei ehkä tullut perille. Siinä tapauksessa tarkista Tytiltä!

 


Palaa otsikoihin

Rippikoulun 47 viikonloppuleiri 

Riparimme ennakkoleiri pidetään pe 2.5.− la 3.5.2025 Aitokeskuksessa, osoite Kirjoniementie 15 Tampere. 

Leirille lähdemme yhteisellä bussikuljetuksella Linnainmaan seurakuntakeskuksen pihasta perjantaina2.5. kello 17.30.Palaamme samaan paikkaan lauantaina3.5.noin kello15.30.  

Jos tulet suoraan leirikeskukseen, ole paikalla klo 18. Ilmoita asiasta etukäteen Katille, jotta emme odottele sinua bussiin.  

Muistathan huolehtia, että olet täyttänyt huoltajiesi kanssa turvakortin ja tutustunut huolellisesti rippikoulun pelisääntöihin. 

Ota mukaan leirille: 

- aluslakana, pussilakana ja tyynyliina(vaikka ottaisit mukaan makuupussin, tarvitset aluslakanan ja tyynyliinan) 
- säänmukaiset vaatteet – ulkoilemme leirillä 
- vaihtovaatteet 
- kengät, joilla voi juosta tai liikkua 
- villasukat tai halutessasi sisäkengät  
- peseytymisvälineet ja hygieniatarvikkeet (emme sauno tai ui viikonloppuleirillä) 
- vihko ja kynä  
- omat henkilökohtaiset lääkkeesi, myös särkylääke, koska meillä ei ole lääkkeenjakolupaa 
- voit ottaa leirille mukaan omia herkkuja, leirillä saa kuitenkin riittävästi ruokaa 
- uteliasta leirimieltä, intoa tutustua uusiin ihmisiin ja halua luoda turvallinen ilmapiiri, jossa kaikilla on hyvä olla 

Älä ota mukaan mitään arvokasta. Leirikeskuksessa ei ole lukittavia kaappeja. Seurakunta ei vastaa leirillä kadonneista tai rikkoutuneista varusteista.  

Suomen laki kieltää alle 18-vuotiailta tupakkatuotteiden, myös sähkötupakan, käytön ja hallussapidon. Sama koskee luonnollisesti muitakin päihteitä. Jätäthän myös energiajuomat pois. 

Leirille ei saa tulla kipeänä. Mikäli sairastut leirillä, huoltajasi on velvollinen hakemaan sinut kotiin sairastamaan. 

Jokaisen tulee noudattaa leirin johdon taholta annettavia turvallisuusohjeita ja yleisiä sääntöjä turvallisen leirin varmistamiseksi. Sääntörikkeistä leiriläinen voidaan tarvittaessa kotiuttaa huoltajien kyydillä. 

Mikäli turvakortin tietoihin on tullut muutoksia tai sinulle ja huoltajallasi on kysyttävää, olkaa ensisijaisesti yhteydessä Katiin (yhteystiedot sivun alalaidassa). 


Palaa otsikoihin

Riparin 47 ohjaajat

Hakkinen Janne
Janne Häkkinen, seurakuntapastori janne.hakkinen@evl.fi p. 050 330 2145
Longi Tytti
Tytti Longi, diakoniatyöntekijä Nuoret ja heidän perheensä / Linnainmaa, Pappila / Linnainmaan lähikirkon vastuutyöntekijä tytti.longi@evl.fi p. 040 804 8626
Malmi Kati
Kati Malmi, kasvatuksen johtaja kati.malmi@evl.fi p. 0400 852 668
Sydanmaa Riikka
Riikka Sydänmaa, seurakuntapastori Virkavapaalla 31.8.2025 asti. Lähetyspappi riikka.sydanmaa@evl.fi p. 050 546 1268

Palaa otsikoihin

Ulkoläksyt

Rippikoulussa opetellaan ulkoa muutamia kohtia, jotka kiteyttävä kristinuskon perusasiat. 

Ulkoläksyjen opettelussa apuna voit käyttää esimerkiksi YouTubea. Laittamalla hakusanaksi rippikoulun ulkoläksyt voit kuunnella niitä monilta eri videoilta. Osaan on liitetty muistamista helpottavia kuvia.

Ulkoläksyjä voit opetella myös kännykkäsovelluksella:

Meitä on monenlaisia oppijoita. Tee parhaasi, tavalla tai toisella saat ulkoläksyt kyllä suoritettua :)

Apostolinen uskontunnustus

 Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, 

joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan  eläviä ja kuolleita,

ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

Kymmenen käskyä (2.Moos 20:2-17 ; 5. Moos 5:6-21)

    1.   Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
    2.   Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä.
    3.   Pyhitä lepopäivä. 
    4.   Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
    5.   Älä tapa.
    6.   Älä tee aviorikosta.
    7.   Älä varasta.
    8.   Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
    9.   Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
   10.  Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa, äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Isä meidän –rukous (Matt 6:9-13 )

Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Herran siunaus (4 Moos 6:24-26)

Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.



Palaa otsikoihin

Tiedoksi ehtoollisen viettämisestä rippikouluaikana


Siinä missä koulua, myös rippikoulun toteuttamista ohjaa valtakunnallinen opetussuunnitelma (2017). Toisin kuin rippikoululaisten vanhempien aikana, nykyinen rippikoulusuunnitelma ohjaa ehtoollisen viettoon jo ennen konfirmaatiota.  Tiedoksi siis jo näin rippikoulun alkaessa, että nuorille tarjotaan mahdollisuutta käydä ehtoollisella ensimmäisen kerran tammikuussa, ja myöhemmin myös kesän rippileirin aikana. Päätös ehtoolliselle osallistumisesta on rippikoulun aikana luonnollisesti vapaaehtoinen. 

Rippikoulusuunnitelmassa sanotaan näin: 
"Rippikoulun juuret ovat itsenäiselle ehtoolliselle valmistamisessa. Lapset voivat vanhempiensa tai muiden kristilliseen kasvatukseen osallistuvien kanssa osallistua ehtoolliseen. Näin myös rippikoululaiset saavat rippikoulun aikana osallistua ehtoolliselle yhteisessä jumalanpalveluksessa rippikoulunsa ohjaajan kanssa. On suositeltavaa, että rippikouluryhmä osallistuu ehtoolliselle useamman kerran rippikoulun aikana. --- Ehtoollinen perustuu vapaaehtoisuuteen ja ehtoollispöytään voi tulla myös ottamaan vastaan siunauksen"

Palaa otsikoihin

Rippikoulu, nuorten toiminta ja some Q&A


Tässä osiossa vastaamme esittämiinne kysymyksiin, jotka liittyvät rippikoulun käymiseen. Kuuntele tästä n. 10min kestävä All inn podcast -jakso, jossa kerrotaan siitä, mitä riparilla tehdään.

Miksi rippikoulua käydään?

- Lyhyesti: Rippikoulu on kasteopetusta, eli pääset kuulemaan tarkemmin uskosta, johon sinut on kastettu ja pohdiskelemaan sitä, mikä on oma suhteesi tähän uskoon. Jos sinua ei ole kastettu, on rippikoulu hyvä paikka pohtia sitä, olisiko kristinusko ja tarkemmin evankelis-luterilainen usko sinua varten. Rippikoulusuunnitelman (Suuri ihme 2017) mukaan rippikoulun keskeisin tavoite on, että nuoret voisivat vahvistua uskossaan ja, että rippikoulu varustaisi elämään kristittynä.

Onko leirillä paljon oppitunteja?

- Rippikouluun kuuluu valtakunnallisen rippikoulusuunnitelman (Suuri ihme 2017) mukaan 80 tuntia opetusta. Opetus tarkoittaa paljon muutakin kuin perinteisesti ajateltuja oppitunteja. Ja osa opetuksesta tapahtuukin jo alkujaksolla. Rippileirin päiväohjelmaan kuuluu hetkiä, joissa työskennellään erilaisten aiheiden parissa eri tavoin esimerkiksi hiljentyen, pelaillen, laulaen, luovasti taiteillen ja keskustellen.

Onko riparilla kivaa? 

- Tähän kysymykseen saat parhaiten vastauksen kokemalla itse riparin, mutta jotain voi ehkä päätellä siitä, että jotkut haluavat riparille uudestaan isosena. Seurakuntamme isostoimintaan lähtee rippikoulun jälkeen vuosittain mukaan paljon nuoria. Viime vuonna isostoimintaan ilmoittautui 260 uutta nuorta. Tästä pääset kurkistamaan toissakesän riparin tunnelmia.

Mitä riparilla tehdään ja onko se pelkkää uskontoa?

- Rippikoulussa ja rippileirillä käsitellään paljon eri asioita liittyen elämään, omaan itseen suhteessa toisiin ihmisiin ja myös kristinuskoon. Rippileiriin kuuluu perus arjen palikat kuten nukkuminen, syöminen, peseytyminen ja yhdessäolo. Aito toimintakeskuksessa on mahdollista tehdä paljon erilaisia asioita kuten pelailla futista, uida, pelailla lautapelejä yms. Kuuntele tästä n. 10min podcast jakso, jossa kerrotaan siitä, mitä riparilla tehdään.

Saako riparilta pitkäaikaisiakin ystäviä?

- Ripari on hyvä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, koska harvoin on tilaisuus viettää kokonainen viikko uusien ihmisten kanssa samassa paikassa. Tarinat kertovat, että riparilta on saatu pitkäaikaisiakin ystäviä. Toki ystävystymiseen vaikuttavat monet asiat, mutta tutustumiseen voit vaikuttaa itse esimerkiksi niin, että hakeudut muiden seuraan, olet kiinnostunut toisista ihmisistä ja jaat myös sopivasti itsestäsi.

Sosiaalinen media, nettisivut ja nuorten toiminta?

Linnainmaan seuriksen ovet ovat auki nuorille ti-to klo 16-21, keskiviikkoisin on nuorten messu klo 19 ja perjantaisin yökahvila klo 19.00-00.00. Kesällä ovet ovat auki keskiviikkoisin klo 16-22. 

Lisää tietoa toiminnastamme: allinntampere.fi

Meidät löytää Instagramista @allinntampere.  

Youtubessa kanavallemme Allinntampere julkaistaan ajoittain erilaista sisältöä. Sieltä näet mm. viime vuosien riparivideoita.

Me työntekijät olemme teitä varten ja meihin saa olla yhteydessä.