RIPPIKOULUJEN YHTEISET OHJEET

Nuorenne käy tänä vuonna rippikoulun Tampereen Messukylän seurakunnassa. Ripari on nuoren, perheen ja seurakunnan yhteinen asia. Rippikoulun ja -leirin onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Rippikoulun työntekijät vastaavat opetuksesta, turvallisuudesta ja leirikeskuksen rauhasta sekä pyrkivät siihen, että kaikilla rippikoululaisilla on hyvä ja turvallista olla. Mahdollistaaksemme tämän, olemme asettaneet joitakin yhteisiä pelisääntöjä rippikouluun.


TURVALLISUUS Jokaisen työntekijän ja leiriläisen vastuulla on huolehtia siitä, että rippikoulussa on hyvä ilmapiiri. Ketään ei saa syrjiä tai kiusata, kaikenlainen henkinen ja fyysinen väkivalta on ehdottomasti kielletty. Turvallinen tila tarkoittaa sitä, että jokainen saa olla vapaasti oma itsensä ilman, että kenelläkään muulla on oikeutta määritellä häntä tai tarpeettomasti kiinnittää huomiota esimerkiksi johonkin persoonan piirteeseen tai ulkoiseen ominaisuuteen. Tulemme puuttumaan edellä mainittuun käytökseen johdonmukaisesti. 

POISSAOLOT  Kaikki poissaolot korvataan, jotta ripari on tasapuolinen kaikille. Korvaustehtävät löydät tältä sivustolta.

TYÖRAUHA Rippikouluun kuuluu 80 tuntia opetusta. Jokainen huolehtii omalta osaltaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus oppia omalla tavallaan rauhassa.

YÖRAUHA Jokaiselle rippikoululaiselle osoitetaan leirillä oma majoitushuone, johon hän saa toivoa huonetovereita. Majoitushuoneissa saavat oleskella vain huoneessa majoittuvat. Jokainen rippikoululainen huolehtii siitä, että antaa huonetovereilleen ja muulle leirille yörauhan.  

KOTIVÄKI Jokaisella rippikoululaisella tulisi olla leirin/päivärippikoulun aikana tavoitettavissa oleva aikuinen, joka voi tarvittaessa tulla hakemaan nuoren esim. terveyskeskukseen tai nukkumaan yöksi kotiin. Nuori voidaan kotiuttaa leiriltä tilapäisesti myös sääntöjen rikkomisen vuoksi. 

TUPAKKA/ NUUSKA/ ALKOHOLI/ HUUMEET/VAPE  Rippikoulu on päihteetön. Suomen laki kieltää päihteiden hallussapidon alle 18-vuotiailta. Jos nuorelta löytyy rippikoulun aikana päihteitä, asia selvitetään yhdessä nuoren ja kotiväen kanssa. Työntekijöillä on velvollisuus ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin ja poliisiin tilanteen vaatiessa.

ENERGIAJUOMAT  Leirikeskukset ovat energiajuomattomia paikkoja. Saamme energiaa riittävästä yöunesta, ravitsevasta ruoasta ja tarvittaessa kahvista. 

RIPPIKOULUMAKSU Rippikoulumaksu maksetaan sähköpostiin saapuvalla maksulinkillä ennen leiriä. Rippikoulumaksuun sisältyy majoitus, ohjelma, ruoka ja kuljetus.  

VAKUUTUS Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymällä on vapaaehtoinen leiriläisiä koskeva ryhmätapaturmavakuutus OP Vakuutuksessa. Vakuutus korvaa tapaturmien aiheuttamat vahingot. Matkoja ei korvata tapaturmapaikalta hoitopaikkaan. Vakuutus ei kata matkatavaroita eikä sairastumista.  Omien arvokkaiden tavaroiden tuominen on omalla vastuullasi. Tarvittaessa esimerkiksi soittimet saa lukkojen taakse. 

LÄÄKKEET JA SAIRAUDET Rippikoululaiset ottavat itse leirille/päivärippikouluun mukaansa kaikki mahdollisesti tarvitsemansa lääkkeet. Työntekijöillä ei ole lupaa antaa nuorelle mitään lääkkeitä, ei edes särkylääkettä. Kirjoita tiedot erityisruokavaliosta, sairaudesta, lääkityksestä ym. erityistarpeista turvakorttiin mahdollisimman tarkasti. Mitä tarkemmin tiedämme, sen paremmin pystymme huomioimaan nuoren erityistarpeet rippikoulussa. Rippikoulujen työntekijät ovat ensiapukoulutettuja ja huolehtivat pienistä ensiapua vaativista tapaturmista. 

ERITYISRUOKAVALIOT Lähetämme erityisruokavalioista tiedot ruokapalveluista vastaavalle työntekijälle. Ammattitaitoinen henkilökunta vastaa siitä, että jokainen saa ruokavalionsa mukaista ruokaa. Leirillä syömme viisi kertaa päivässä.


VAPAAEHTOISUUS Ripari on vapaaehtoinen. Tullessasi leirille sitoudut osallistumaan yhteiseen ohjelmaan ja toimimaan näiden ohjeiden mukaisesti.