Palaa otsikoihin

Harjun seurakunnan rippileiri kesä43

Tervetuloa Harjun seurakunnan rippileirille! Varsinainen rippileiri on 17.-24.7.2024 mutta sitä ennen rippileiriryhmämme tapaa toisiaan erilaisten tapahtumien ohessa. Tältä sivustolta löydät kaiken keskeisen tiedon ennakkotapaamisista, leiristä ja konfirmaatiosta.

Osallistuminen ennakkotapaamisiin on osa rippileirin suoritusta. Jos nuori on estynyt tulemaan tapaamiseen, hänen tulee ilmoittaa Sari Paavilaiselle ( sari.paavilainen@evl.fi ). 

Kysymysten noustessa voit ottaa yhteyttä rippileirimme ohjaajiin. Yhteystiedot löydät sivun alaosasta


Täytäthän nuoren turvakortin viim 19.6. mennessä! Turvakortin voit täyttää tämän linkin kautta:
Ilmoittautuminen (mvs.fi)



Palaa otsikoihin

Rippileirin aikataulut

Rippileirin ennakkotapaamisia järjestetään noin kerran kuukaudessa. Näillä tapaamiskerroilla tutustumme rippikouluun ja muihin rippileiriläisiin. Olethan paikalla ajoissa, mieluiten noin varttia ennen tapaamisen alkua.


Tammikuussa:
16.1.2024 HUOM! Paikka vaihtunut Tesoman kirkon remontin vuoksi! Uusi paikka Kalkun seurakuntakoti (Pitkäniemenkatu 9)
järjestämme Kalkun seurakuntakodilla ensimmäisen tapaamisen rippileiriryhmän kesken. Rippileiriläiset saapuvat seurakuntakodille klo 17. Rippikoululaisille suunnattu osuus loppuu klo 18:30. Tämän jälkeen rippileiriläisten huoltajille järjestetään infotilaisuus, jossa kerrotaan rippileirin sisällöstä. Huoltajat voivat saapua Kalkun seurakuntakodille klo 19.

26.1.2024 Rippileiriryhmämme tutustuu nuorteniltaan Pispalan kirkolla klo 17:30 alkaen ja illan virallinen osuus päättyy klo 20:00. Tämän jälkeen tarjolla iltapala. 


Helmikuussa:
17.2.2024 Rippileirityhmämme tutustuu kirkon lähetys- ja diakoniatyöhön. Tilaisuus järjestetään Pispalan kirkolla klo 12:30. Paikalla on hyvä olla varttia ennen tilaisuuden alkua (12:15). Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia.

22.2.2024 Rippikouluryhmämme osallisuus Musiikki-iltaan Pispalan kirkossa klo 18. Tämän jälkeen pidämme ryhmän oman tapaamisen, joka loppuu klo 20.

Maaliskuussa:
17.3.2024 Osallistumme Marian ilmestyspäivä messuun Tesoman kirkolla klo 10.

Huhtikuussa:
19.4.2024 Rippileiriryhmämme tutustuu Lielahden gospelkirkkoon Lielahden kirkolla klo 18:30. Tilaisuus kestää noin kaksi tuntia.


Kesäkuussa:
18 ja 19.6.2024 Rippileiriryhmämme viettää rippileirin ennakkopäiviä. Kyseisinä päivinä tutustutaan rippileirin ohjelmaan. Päivät alkavat Tesoman kirkolla klo 10 ja päättyvät klo 14.


Heinäkuussa:
- Rippileiriviikko 17.-24.7.2024
- Konfirmaatioharjoitus  24.7. Pispalan kirkossa heti välittömästi leirin jälkeen noin klo 13.00. Konfirmaatioharjoituksen jälkeen nuoret ovat vapaita kotiutumaan noin klo 15. Pispalan kirkolta.
- Konfirmaatio  28.7. klo 11 Pispalan kirkossa





Palaa otsikoihin

Tehtävä: Joulutehtävä


Kristikunnan suuri vuotuinen juhla – joulu eli Jeesus-lapsen syntymäjuhla – lähestyy hyvää vauhtia. Tässä on muutama vinkki, joiden avulla voit valmistautua ja viettää joulua kotiväkesi kanssa ja samalla perehtyä myös rippikoululaisena kirkkomme tärkeään juhlaan ja sen sanomaan. 


  1. Käy perheenjäsenesi tai vaikka kummisi tai mummisi kanssa jossain valitsemassasi joulunajan jumalanpalveluksessa kirkossa. Ota selfie. Jumalanpalvelusten ajat ja paikat näet seurakuntien tapahtumakalenterista
  2. Valitse lisäksi seuraavista tehtävistä yksi tai muutama tai vaikka kaikki, jos hyvältä tuntuu ja aikaa ja innostusta riittää.Ota myös jostakin tekemästäsi tehtävästä kuva tai video. 
  3. Lähetä 1-kohdan selfie ja 2-kohdan kuva/video Sarille (p.040 586 7479)  WhatsAppin kautta.
Joulutehtäviä, infoa ja vinkkejä - valitse ihan vapaasti yksi tai useampi, jos haluat 

  • Ensimmäistä adventtisunnuntaita vietetään 3.12.2023. Siitä alkaa joulunaika ja kirkkovuosi vaihtuu. Kirkoissa hoosianna-virttä eli virttä nro 1.Laula hoosiannaa kotona tai osallistu seurakunnan yhteiseen ensimmäisen adventin jumalanpalvelukseen. Adventtina sytytetään ikkunoille adventtikynttelikköjä. Sytytetäänkö teillä kotona? 
  • Luterilaiseen perinteeseen kuuluvat myös valtiollisten juhlien jumalanpalvelukset, koska ajattelemme, että Jumala toimii myös yhteiskunnan rakenteiden ja virkakoneiston kautta. Itsenäisyyspäivänä 6.12. vietetään jumalanpalveluksia ja hartauksia. Nosta siniristilippu, joka sekään ei ole pelkkä satunnainen tai perinnäinen geometrinen muoto vaan Kristuksen risti. Sytytä itsenäisyyspäivänä sinivalkoinen kynttilä. Huokaise rukous isänmaan puolesta. Voit osallistua myös johonkin itsenäisyyspäivän hartauteen tai jumalanpalvelukseen. 
  • Kauneimmat joululaulut ovat Suomen Lähetysseuran brändi. Niitä lauletaan tänä vuonna jo 51. kertaa. Laula kotona kaunein joululaulusi tai osallistu johonkin Kauneimmat joululauluTuomaan päivä on 21.12. Sanonnan mukaan "hyvä Tuomas joulun tuopi". Seuraava päivä 22.12. on talvipäivänseisaus eli vuoden lyhin päivä ja pisin yö. Sitten koittaakin joaatonaatto eli 23.12. Joulukoristeet on nyt hyvä laittaa paikalleen. Koristele kuusi. t -tilaisuuteen. Voit myös tehdä lahjoituksen, jos haluat. 




  • Syö riisipuuroa aattoaamuna. Katso joulurauhan julistus. Anna joululahjoja. Nauti saamistasi lahjoista. Mitä ruokaperinteitä teillä on kotona jouluna? Voit käydä jossain monista joulunaaton hartauksista tai vaikka jouluyön messussa. 
  • Joulupäivä on 25.12. Se on varsinainen joulu, vaikka monet juhlivatkin jo aattona. Mikä sinulle on joulussa kaikkein tärkeintä? Lue jouluevankeliumi Luukkaan mukaan luvusta 2 tai katso se YouTubesta. 
  • Toinen joulupäivä eli tapaninpäivä 26.12. on nimetty ensimmäisen kristityn marttyyrin Stefanoksen mukaan. Tapaninpäivän perinteisiin kuuluu tapaninajelu. Jos sinulla tai lähipiirilläsi ei ole hevosta, ajele vaikka ratikalla. Onko teillä tapana lähteä johonkin reissuun joulun ja uudenvuoden välillä? 
  • Joulunaika jatkuu uudenvuoden yli ainakin loppiaiseen asti - ja korkeakirkollisesti kynttilänpäivään saakka 5.2. 















Palaa otsikoihin

Tehtävä: Palvelutehtävä


Kirkkojärjestyksen mukaan: "Seurakunnan ja sen jäsenten tulee harjoittaa diakoniaa, jonka tarkoituksena on kristilliseen rakkauteen perustuva avun antaminen erityisesti niille, joiden hätä on suurin ja joita ei muulla tavoin auteta." 

Tee seuraava itsenäinen palvelutehtävä maalis- tai huhtikuun aikana. Siinä tutustut arkiseen diakoniaan. 

  1. Mieti, miten voisit auttaa jotakuta ihmistä, joka ei asu samassa osoitteessa kuin sinä itse, noin tunnin ajan tekemällä jotain yhdessä sopimaanne hyödyllistä ja tarpeellista. Voit esimerkiksi siivota, ulkoiluttaa koiraa, tehdä lumitöitä, hoitaa ostokset kaupasta, käydä keittämässä kahvia ja juttelemassa, lähteä avuksi ja tueksi kävelyreissulle, hoitaa lapsia tai jotain muuta. Avun saaja voi olla vaikka isovanhempi, kummi, naapuri tai joku muu tuttu. Yksi vaihtoehto on myös osallistua Yhteisvastuukeräyksen lipaskeräykseen.
  2. Sovi palvelutehtävästä avun saajan kanssa (mitä, missä ja milloin).
  3. Tee noin tunnin mittainen palvelutehtävä ja ota kuva itsestäsi työn äärellä. 
  4. Lähetä Sarille sähköpostitse kuva ja pieni teksti siitä, mitä teit, miltä tuntui ja mitä palautetta avun saaja antoi.

Palaa otsikoihin

Tehtävä: Pääsiäistehtävä

Kristikunnan suurin vuotuinen juhla – ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen – lähestyy hyvää vauhtia. Laitamme tähän muutaman vinkin, joiden avulla voit valmistautua ja viettää pääsiäistä kotiväkesi kanssa ja samalla perehtyä myös rippikoululaisena kirkkomme tärkeimpään juhlaan ja sen sanomaan.

  1. Käy jossain valitsemassasi hiljaisen viikon tai pääsiäisviikon jumalanpalveluksessa kirkossa. Ota selfie ja lähetä se ohjaajallesi.
  2. Valitse seuraavista tehtävistä vielä yksi tai muutama tai vaikka kaikki, jos hyvältä tuntuu ja aikaa ja innostusta riittää.  Ota myös jostakin tekemästäsi tehtävästä kuva tai video ja lähetä se Sarille sähköpostitse.

 

Hyvissä ajoin ennen pääsiäistä

Maahan haudattava siemen kuvaa kuolemista ja hautaamista – ja itävä, orastava ja kasvava uusi elämä ylösnousemusta.

  • Laita jo hyvissä ajoin rairuohon tai ohran siemeniä itämään. Ne alkavat itää noin viiden vuorokauden kuluttua kylvämisestä.
  • Lue Raamatusta, mitä apostoli Paavali kirjoittaa kuolleiden ylösnousemuksesta 1. Korinttilaiskirjeen luvussa 15.

 

Palmusunnuntaina

Pohjolan palmu on pajunoksa. Palmusunnuntain evankeliumissa Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Tämä on muuten sama kertomus kuin ensimmäisenä adventtina. Tästä alkaa hiljainen viikko.

  • Käy hakemassa pajunoksia maljakkoon. Voit koristella niitä. Etsi netistä tietoa erityisesti ortodoksisen kirkon virpomisperinteestä ja koristeluesimerkeistä.

 

Hiljaisen viikon maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona

Hiljaisella viikolla on ollut tapana järjestää Ristin tie -hartauksia ja tapahtumia. Kirkoissa on luettu Jeesuksen viimeisiin päiviin liittyviä raamatunkohtia tai niistä koostettuja pitkiä ahtisaarnoja. Hiljaisen viikon päivillä on kansanperinteestä säilyneitä nimiä: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko ja lankalauantai. Mistähän nämä nimitykset ovat tulleet?

  • Bongaa netistä jokin hiljaisen viikon hartaus tai osallistu vaikka Harjun seurakunnan ristintielle (Via Dolorosa) Tesoman kirkolla.

 

Kiirastorstaina

Kiirastorstai on ehtoollisen asettamisen pyhä. Yhdessä syöminen, yhteys, on ollut kirkon ydintä aivan alusta alkaen. 

  • syökää yhdessä kotona - yhtä aikaa, samassa pöydässä.
  • Etsi virsikirjasta (virsikirja.fi) virsi 465 Lahjoita, Herra, perheisiimme. Lue sen sanat.

 

Pitkäperjantaina

Pitkäperjantai on surun ja kuoleman ja ristin päivä. Mitä ajatuksia kuolema ja kärsimys herättävät sinussa?

  • Bongaa musta liturginen väri kirkossa.

 

Hiljainen lauantai

Hiljaisena lauantaina Jeesus on haudassaan, mutta älä sinä jää vain sänkyyn loikoilemaan.

  • Voisit katsoa jonkin Jeesus-elokuvan vaikkapa NetFlixistä, HBOlta taikka täältä. Tuo linkin elokuva on alun jälkeen puhuttu englanniksi ja tekstitetty suomeksi, myös muita kielivaihtoehtoja voi valita.
  • Laita pasha valumaan huomista varten. Pasha on perinteinen pääsiäisruoka. KVG (Katso vaikka Googlesta), miten sitä valmistetaan.

 

Pääsiäinen

Pääsiäinen - ilon, elämän ja ylösnousemuksen juhla. Kaikki Tampereen seurakunnat
tuottavat nettiin pääsiäispostauksia. Niitä julkaistaan YouTubessa ja FaceBookissa.

  • Maalaa pääsiäismunia ja syö eilen valmistettua pashaa. KVG (Katso vaikka Googlesta), mitä pääsiäismuna symboloi ja kuka maalasi ensimmäisen pääsiäismunan.
  • Keitetyillä kananmunilla voi ottaa pääsiäisaterialla pienen skaban. Jokainen tarvitsee oman kananmunan. Valitse pari. Kolauttakaa kananmunat yhteen. Se pääsee jatkoon, jonka kananmuna säilyy ehjänä.

 


Palaa otsikoihin

Rippikoulun leirikirje

Leirijakso 17.-24.7.2024


lähtö keskiviikkona 17.7. klo 12:30 Tesoman palloiluhallilta


paluu keskiviikkona 24.7. n. klo 15:00 Pispalan kirkolle


Leirikeskuksen osoite Pättiniemen leirikeskus, Kiikkisensalmentie 123, Tampere. lisätiedot: Leiri- ja kurssikeskukset - Tampereen seurakuntayhtymä (tampereenseurakunnat.fi)


Ota mukaan ainakin


- omat kynät ja vihko (pikkukassi tavaroille)


- lakanat (peiton lakana, aluslakana + tyynyliina) Jos otat makuupussin, ota silti aluslakana ja tyynyliina.


- yöasu


- pyyhe, peseytymisvälineet


- vaatteita erilaisiin tilanteisiin


- lenkkarit tms. ja toiset helposti riisuttavat kengät, villasukat


- tarpeeksi vaihtovaatetta


- uikkarit


- hyttysmyrkky, aurinkovoide ja päähine


- mahdolliset omat tarvikkeet ja hygieniavälineet


- lääkkeet ja niiden käyttöohjeet. Meillä on mukana ensiapuvälineet, mutta ei mitään lääkkeitä!


- kioskirahaa, jos haluat


- taskulamppu


- jatkojohto kännykkälatauksiin


- KELA- kortti


- reipasta leirimieltä!


Jätä kotiin turhat laitteet tai arvoesineet. Seurakuntien vakuutus on tapaturmavakuutus, eikä se korvaa esinevahinkoja! Leiri on täysin päihteetön. Jätä kotiin myös energiajuomat.


Leirin säännöt


ovat olemassa siksi, että eläminen sujuisi turvallisesti ja suhteellisen mukavasti.


Leirimaksu


Rippikouluopetus on maksutonta. Leirimaksu käsittää kuljetuksen, ruokailut, majoituksen ja seurakuntien tapaturmavakuutuksen.


Mikäli huoltajan täytyy tuoda nuorelleen kesken leirin jotain (esim. unohtunutta omaisuutta), olettehan tästä ensiksi yhteydessä meihin rippikoulun ohjaajiin.


Leirin jälkeen


Konfirmaatioharjoitus


Konfirmaatioharjoitus järjestetään ke 24.7. Pispalan kirkossa heti välittömästi leirin jälkeen noin klo 13.00. Konfirmaatioharjoitukseen tulemme yhdessä bussikuljetuksella. Konfirmaatioharjoituksen jälkeen nuoret ovat vapaita kotiutumaan noin klo 15. Pispalan kirkolta.


Konfirmaatioharjoituksen yhteydessä otamme yhteisen ryhmäkuvan Pispalan kirkolla. Nuoresta yksityiskuvista sovitaan suoraan valokuvaajan kanssa. Valokuvaajan tiedot, ilmoittautumiset ja kuvan tilaamisen ohjeet lähetetään teille erikseen.


Konfirmaatio ja valokuvaus


Konfirmaatio on sunnuntaina 28.7. klo 11 Pispalan kirkossa. Kummit voivat osallistua siunaamiseen. Kummeille annetaan ohjeet yhteisesti hieman ennen konfirmaation alkua.


Opettajien ja isosten puolesta kivaa leiriä meille kaikille toivottaen:


Sari Paavilainen, Noora Kotkamaa, Eveliina Mäkelä

Palaa otsikoihin

Ohjeet konfrimaatioharjoitukseen ja juhlaan


Tässä keskeiset ohjeet koskien rippikoulun konfirmaatiotilaisuutta.

Konfirmaatio harjoitukset:

Konfirmaatioharjoitus järjestetään heti välittömästi leirin jälkeen 24.7. noin klo 13.00. Konfirmaatioharjoitukseen tulemme yhdessä bussikuljetuksella. Konfirmaatioharjoituksen jälkeen nuoret ovat vapaita kotiutumaan noin klo 15. Pispalan kirkolta. Seurakunnan työntekijä valvoo, että jokainen nuori haetaan Pispalan kirkolta, tai he lähtevät julkisilla bussilinjoilla omatoimisesti.

      - Harjoituksissa on hyvä olla jalassa ne kengät, joita on aikeissa käyttää messussa.



Konfirmaatiojuhla/messu
Konfirmaatio on sunnuntaina 28.7. klo 11 Pispalan kirkossa. Tilaisuudessa nuoret siunataan alttarilla. Jos nuoren kummi haluaa, hän voi osallistua siunaamiseen. Ohjeistus siunaamisesta annetaan yhteisesti hieman ennen konfirmaation alkua. Kummin lisäksi/sijaan siunaamiseen voi osallistua toinen nuorelle tärkeä henkilö. 

Tilaisuuteen kannattaa varata aikaa noin 2h. Messu kestää arviolta 1h 30min. (Messun pituuteen vaikuttaa merkittävästi ehtoollisvieraiden määrä.) Messun jälkeen omaiset voivat onnitella nuorta ja ottaa kuvan albakuvan nuoresta.

Mikäli messusta nousee kysymyksiä, voitte laittaa ne Sarille sähköpostilla ( sari.paavilainen@evl.fi )


Palaa otsikoihin

Ohjeet rippikoulukuvasta


Konfirmaatioharjoituksen yhteydessä (leirin jälkeen 24.7.) otamme yhteisen ryhmäkuvan Pispalan kirkolla klo 13:30




Palaa otsikoihin

Rippileirin ohjaajat

Kotkamaa Noora
Noora Kotkamaa, diakoniatyöntekijä Tesoma (Tesoma, Ristimäki, Virontörmä, Ikuri, Haukiluoma, Lamminpää, Tohloppi, Käräjätörmä, Kohmankaari, Lintuviita, Kalkku) noora.kotkamaa@evl.fi p. 050 536 3513
Makela Eveliina
Eveliina Mäkelä, nuorisotyönohjaaja p. 040 6128527
Paavilainen Sari
Sari Paavilainen, seurakuntapastori, Tesoman lähikirkko sari.paavilainen@evl.fi p. 040 586 7479

Palaa otsikoihin

Riparin säännöt

Tutustuthan rippikoulun sääntöihin yhdessä huoltajasi kanssa.

Harjun rippikoulujen säännöt (pdf) (199.9 KB)



Palaa otsikoihin

Riparin ulkoläksyt

Osa hyväksyttyä rippikoulusuoritusta ovat ulkoläksyt:
  1. Kymmenen käskyä
  2. Herran siunaus 
  3. Apostolinen uskontunnustus
  4. Isä meidän -rukous.
Ulkoläksyt voit ladata täältä: Ulkoläksyt - Tampereen rippikoulut

Rippikoulussa tavoitellaan ennen kaikkea näiden keskeisten tekstien sisäistä ymmärtämistä. Ulkoa opeteltavat tekstit ovat osa sitä kokonaisuutta, jolla rippikoulu varustaa nuoria elämään kristittyinä maailmassa ja liittymään seurakunnan jumalanpalveluselämään.